Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bergman Sweden -Världen börjar i Borås!


I en kontorsbyggnad strax bakom Borås tidning finns världen största leverantör av ekologisk bomull. Bergman Sweden levererar årligen 400 ton ekologisk bommull till kunder runt om i världen. Bara en bråkdel säljs till Sverige.

–Den svenska textilmarknaden domineras av lågpriskedjor, därför blir det en besvärlig marknad för oss. Det finns för få aktörer och de stora kedjorna behärskar marknaden. De har enbart priset i tankarna och vi får därför svårt att nå ut till kunderna. I till exempel Tyskland och USA är läget ett helt annat, där har postorderförsäljningen en stor del av marknaden och ekologiska textilier är vanligt bland postorderfirmorna, Tysklands postorder satsar stenhårt på eko-textil. Den svenska klädhandeln har inte modet att ha ett ekologiskt alternativ, så som livsmedelsbranschen har. Orden är Stefan Bergmans, VD för familjeföretaget Bergman Sweden.

Företaget har gamla anor och grundades redan på 50-talet. Det hette då Verner Frang. Stefan Bergman började som anställd 1985 och året efter köpte han företaget. Han kom på idén att starta med ekologisk bomull eftersom han ville ge produkterna ett mervärde. Han startade upp ekologisk bommullsodling i Peru och den har nu vuxit från att i början omfattat tre bönder till i dagsläget 255 kontrakterade bommulls odlare och 400 hektar. Samlingsnamnet på projektet är ”White Cotton”. Skörden ligger runt 400 ton om året. Man har ytterligare 200 certifierade hektar i reserv för att snabbt kunna tillgodose en ökad efterfrågan.


Bergman Sweden har kontroll över hela kedjan från bomullsfrö till färdig produkt. Man spinner garn, väver tyg och syr upp, allt efter kundens önskemål. Man omsätter runt 20 miljoner kr årligen.


-Våra kontrakterade bönder får sin del av vinsten, vilket de konventionella odlarna sällan får. Vi betalar dem 15 procent utöver världsmarknadspriset. Dessutom slipper de fördyrande odlingskostnader med konstgödsel och bekämpningsmedel. De slipper dessutom arbeta i den hälsoskadliga miljö som konventionell bomullsodling innebär. Min filosofi är att ekologi och ekonomi måste gå hand i hand. Etiken håller samman de båda, säger Stefan Bergman som för sina insatser i Peru belönats med hedersbetygelsen Peruansk Konsul.

Ungefär hälften av den skördade råbomullen blir restprodukt. Den största delen är frön. Av dessa gör man bland annat bomullsolja som kan användas i hygienartiklar och i livsmedel. När fröna pressats för att få ut oljan får man kvar en mycket proteinrik kaka. Denna kan användas till foder.

–Jag är intresserad av att starta ett projekt kring restprodukterna. Eftersom det blir så mycket restprodukter hade det varit mycket värt att se vad man kan göra av den, men själv saknar jag tid och kunskap, säger Stefan Bergman och passar på att efterlysa någon intresserad person…


- Vi har tröttnat på det motstånd vi känner från den svenska branschen och planerar nu en egen klädkollektion för att nå ut direkt till kunden. Jag har kommit fram till att ett ekologiskt barnplagg kostar ungefär 25 kr mer än ett konventionellt plagg i den ”normaldyra” butiken, den skillnaden tror jag kunden är villig att betala. Men det går inta att fuska med färg och design. Idag köper inte folk ett fult plagg bara för att det är ekologiskt. Vi skall göra snygga och moderiktiga plagg med mervärdet ekologiskt, säger Stefan Bergman.

Företaget är inne i ett expansivt skede och man h ar nyligen köpt en tomt i centrala Borås där man skall bygga nytt kontor och en butik för den kommande klädkollektionen. Man har nya stora kunder på gång, bland annat den gigantiska amerikanska postorderfirman Robert Allan, till vilken man tillverkat en eko-flanell. Affären är i miljonklassen. Med hela världen som arbetsfält och stora visioner är det inte svårt att förstå företagets slogan ”Världen börjar i Borås”. –Borås kommun ville köpa den av oss, men den är inte till salu, avslutar Stefan Bergman nöjt.

2005-08-24