Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Persiljerot och torkad Gotländsk röbetsoppa

Lantbrukarparet Jörgen Thomsson och Mari Håkansson driver en ekologisk gård i När på sydöstra Gotland. Gården omfattar totalt 95 hektar och hela gården är omställd till ekologisk produktion sedan 1998. På gården odlas vall, korn, havre, bete, potatis, dinkelvete, palsternackor, persiljerot, äpplen samt så föds årligen cirka 85 stutar upp.

På gården finns ett äppelmusteri, anläggning för torkning av äpplen och grönsaker, en produktionsanläggning för tillverkning av torkade soppor, eget packeri samt kyllager för grönsakerna. Gårdens alla aktiviteter sysselsätter idag 3-4 årsanställda.- Vi tvättar, sorterar och packar all potatis, palsternacka och persiljerot i det egna packeriet. De mesta försäljningen av grönsaker sker genom Samodlarna, men vi har även en lite gårdsförsäljning. Vi odlar både tidig och sen potatis. I år odlar vi 12 hektar potatis. Normalskörd för potatisen är cirka 20 ton per hektar. Odlingen av potatis fungerar bra efter gårdens förutsättningar med ko-gödsel och är rolig, säger Jörgen och Marie.

- Att odla palsternacka och framförallt persiljerot är svårt. Det tar lång tid för dessa frön att gro och sedan lång tid innan plantan täcker raden. Persiljeroten är extremt långsam i sin tillväxt ibörjan. Detta gör att vi måste arbeta mycket med ogräsrensning, både i raderna och mellan raderna. I raderna handrensar vi och mellan raderna radhackar vi, säger Jörgen.

- I år odlas 7 ha palsternacka och 1,5 ha rotpersilja. Jag hoppas kunna skörda cirka 200 ton palsternacka och 10-12 ton rotpersilja i år, tillägger Jörgen.

- Under hösten mustar vi nästan varje dag, dels åt oss själva för egen försäljning men även åt andra i trakten som önskar äppelmust. Ett normal säsong mustas cirka 5-10 000 flaskor säger Marie.– Alldeles nyligen startade har vi även startat upp produktion torkade KRAV-grönsaker som vi sedan förädlar vidare till paketerade sopp-påsar på gården. Produktionen och försäljning sker genom företagsnamnet Gotar och sopporna säljs under varumärket ”Lätt & Rätt”.

De produkter som nu är framtagna är Gotländsk Rödbetssoppa, Gotländsk Frestelse och Gotländsk Bondsoppa. Dessutom finns ”Äppelgottar” i sortimentet, torkade äpplen. Förpackningarna finns att köpa bland annat i Bondens Butik i Stockholm och nu hoppas vi att försäljningen kommer igång, avslutar Marie Håkansson.

 

2005-08-11