Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Swedeponic börjar med 4 sorters KRAV-sallad

Swedeponic är företaget som odlar ekologiska färska kryddor och örter i Sverige, Holland, Belgien, Tyskland, England och Polen. Företaget ägs till 80 procent av Göteborgsföretaget Santa Maria och Swedeponic är marknadsledande på området. Sedan 1998 är hela sortimentet av färska örter och kryddor ekologiskt. Mellan 8-9 miljoner krukor färska örter odlas varje år i Swedeponic´s regi i Sverige, men en del importeras också från Holland. Storsäljare bland de ekologiska kryddorna är Basilika i olika varianter och dill. Under 2004 omsatte Swedeponic 66 miljoner kr i Sverige, varav den ekologiska delen står för 80 procent. I år beräknas försäljningen öka till 75 miljoner i Sverige.

– Vi producerar idag 24 stycken KRAV-godkända kryddor där merparten säljs till ICA och genom grossisten Saba i Helsingborg. Produktionen av kryddorna sker i växthusen belägna i Vrena, Påarp och på Orust. I Sverige sysselsätter vi cirka ett 50-tal personer under säsong. Växthusen är specialbyggda för produktion av kryddor och sallad, vilket innebär att vi kan styra klimat, vatten och näring samt produktion på ett effektivt sätt. Styrningen gör att vi kan producera varor med en jämn kvalitet året runt, vilket är mycket viktigt för våra kunder, säger platschefen Göran Grönlund, på Swedeponic.– Vi kommer nu att lägga om vår produktion av sallad så att den blir KRAV-godkänd. Anledningen är att vi klarar detta samt att vi vill odla så miljövänligt som möjligt. Vi har under fler år utvecklat tekniken för att kunna odla ekologiskt och nu är det dags att ta steget fullt ut. Att vi lyckas att producera ekologiskt gör också att vi idag har ett försprång gentemot våra konkurrenter, samt att det roligt att hela tiden ta an nya utmaningar. Från skörd tar det max två dagar sedan är produkten ute i butik till försäljning, berättar Göran. – Svårigheterna i produktionen har varit att hitta rätt odlingsmedia, kunna recirkulera näringen utan att överföra smitta samt att få logistiken inne i växthusen att fungera. Logistiken är mycket viktig för lönsamheten och vår produktionsliner är utformade så att utrymmet konstant utökas när grödorna växer. Sådd sker automatiskt och vatten & näring tillförs också växterna under växtperioden. Temperaturen i växthusen är cirka 22 grader året runt och så har vi en luftfuktighet på 78 procent. Under vissa perioder tillsätter vi också ljus. Under dessa förutsättningar tar det cirka 5 veckor från sådd till färdig säljbar KRAV-sallad, säger Göran.– Vi tror mycket på den ekologiska produktionen, som visserligen är svårare, men som också har framtiden för sig. Våra kunder efterfrågar dessa produkter och om två år räknar vi med att all vår produktion i Sverige är KRAV-godkänd. De hårdare reglerna som ställs på oss som producenter ser vi som spännande utmaningar. Kommande år kommer vi att fortsätta att utöka produktionen i Påarp, en anläggning som vi köpte för en tid sedan, men även i våra anläggningar utomlands, avslutar Göran.

2005-06-08