Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bjärhus – ett närproducerat lokalt alternativ i Skåne

Lars & Elisabeth Hansson driver tillsammans med sin familj och två andra lantbrukarfamiljer Bjärhus utanför Klippan i Skåne. På gården finns det en gårdsbutik som säljer ekologiska grönsaker, en chark som säljer charkvaror och delikatess ostar, samt en växtbutik som säljer växter. Gårdsbutiken och Charken omsätter årligen cirka 2,5 miljoner kronor och försäljningen har de senaste åren konstant vuxit. Anläggningen har de sista åren också utökats med ett restaurangkök, fyra stycken rökar, saltrum, beredningslokal för kött och just nu byggs en konferensmatsal för 80 personer över gårdsbutiken.


- Vi vill ge människor en möjlighet att välja ett lokalt närproducerat ekologiskt alternativ. De grönsaker & frukt som vi säljer i gårdsbutiken är till 70 procent producerad på gården, resten köper vi in av den ekologiska grossisten Valett i Helsingborg. Dit säljer vi också det överskott som vi producerar i vår grönsaksodling. Ett samarbete som vi är mycket nöjda med och som gör att vi kan erbjuda våra kunder ett brett sortiment av ekologiska grönsaker och frukt under hela året, säger Elisabeth Hansson.

- På gården odlar vi ett hektar vinterpotatis och ett hektar med varierande sorter av grönsaker och rotfrukter. Vår största enskilda produkt volymmässigt är potatis, men även morötter, kålrot, rödbetor, majs och lök är stora produkter för oss. Vi förgror de flesta plantorna i vårt växthus och när allt är ute så planterar vi ut gurka, paprika och ett flertal olika sorters tomater i växthuset. Detta brukar ske ibörjan av juni. Vi är mycket noga ogräsbekämpningen på vårt grönsaksfält för att slippa onödig manuell i ogräsrensning. Fälten harvas senast två timmar innan vi sätter plantorna med vår ”dräng”, säger Lars Hansson.

 


– Vi har öppet i gårdsbutiken på fredagar och lördagar, resterande dagar arbetar vi på fältet eller med produktion av våra charkvaror. En normal helg tar vi emot cirka 130-140 kunder. Våra kunder vill ha personlig service och de är intresserade av vad de stoppar i sig. Charkvarorna som vi säljer är ekologiska, men inte KRAV-godkända. Detta eftersom vi använder nitrit som tillsats i charkvarorna. En tillsats som vi anser är nödvändig för oss för att få fram bra och hållbara produkter. Köttet kommer från våra egen KRAV-godkända produktion av lamm(100 tackor) och från olika samarbetspartners i trakten, avslutar Lars Hansson.


Läs mer om Bjärhus på deras hemsida

2005-05-31