Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Saba säljer eko frukt & grönsaker för 170 miljoner kronor

Försäljningen av ekologisk frukt & grönsaker är stabil för grossitsfirman Saba i Helsingborg. Idag står försäljningen av KRAV-godkänd frukt & grönsaker för drygt fem procent av den totala försäljningen på 3,0 miljarder kronor. Detta innebär att Saba säljer KRAV-godkända frukt & grönsaker för cirka 170 miljoner kronor per år. Saba köper under odlingssäsongen in frukt- och grönsaker från svenska producenter och de svenska inköpen står för ungefär 30 procent av den totala ekologiska försäljningen.


– Försäljningen har legat still de senaste två åren, men det har rört sig ordentligt i produktportföljen. Vissa produkter har lagts ned och nya produkter har tillkommit. De sista åren har också fokuserats på att få samma kvalité på KRAV-godkända frukt & grönsaker som på konventionella produkter, annars säljer de inte. Detta har lyckats. Inom något år tror vi att försäljningen av frukt & grönsaker kommer stå för sex till sju procent av vår totala försäljning, säger Hans Holmstedt, Marknads- och produktchef, Saba frukt & grönt AB. –Idag saluför vi cirka 90 till 100 KRAV-godkända artiklar. Den största enskilda KRAV-produkten för Saba är banan. Ett annat sortiment som växer starkt nu är ekologiska färska kryddor. Kryddorna köper vi in från företaget Swedeponic och de är också på gång med att lansera ekologisk sallad. Vi har idag många kunder som önskar att köpa ekologiska färska kryddor och det är våra kunders efterfrågan som styr vad vi säljer. Det känns bra att kunna leverera enligt kundernas önskemål, säger Hans Holmstedt.- Vi köper in ekologisk frukt & grönsaker från Sverige och utomlands. Detta för att få ett jämt flöde av grönsaker och frukt vilket är viktigt för våra kunder som alltid vill ha fullt på hyllorna. De länder som vi främst importerar från är Holland, Spanien, Italien och Danmark. Cirka 60 procent av de ekologiska produkterna som vi säljer importeras. Att Spaniens kontrollorganisation blivit godkänd av KRAV har medfört att vi kunnat förlänga vår säsong av tomater, gurka, paprika mm samt att vi kunnat öka vår totala försäljning av ekologiskt, vilket vi tycker är positivt, avslutar Hans Holmstedt. Saba är Skandinaviens största importör och distributör av frukt, grönsaker och blommor. Totalt importerar Saba från ett sjuttiotal länder. Saba ägs av Dole Food Company Inc. som är ett av världens ledande frukt- och grönsaksföretag.

2005-05-11