Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Anders Karlsson utökar eko-mjölkproduktionen

För drygt två år sedan bestämde sig Anders Karlsson på Ingagården utanför Vara att utöka sin eko-mjölkproduktion, från 35 uppbundna mjölkkor till 75 mjölkkor i lösdrift. Stallet stod klart i höstas och är nu i full drift. Idag arbetar Anders och Anders sambo heltid med företaget och all mjölk levereras till Arla.

– Jag räknade mycket på bygget innan jag beslutade mig för att satsa. I mina kalkyler för investeringen så räknade jag med ett mjölkpris på 2,50 kr/kg + 0,50 kr/kg i eko-tillägg och att 70 kor skulle mjölka 9000 kg per år. Då skall det gå runt för mig. Den totala investeringen på gården har landat på 3,3 miljoner kronor med nytt lösdriftstall, kalvstall och rekrytering, säger Anders Karlsson.

– Innan jag la om produktionen mjölkade mina uppbundna kor cirka 10 000 kg per ko och år. Efter omläggningen från uppbundna kor till lösdriftstall så har mjölkproduktionen minskats till cirka 9000 kg per ko och år. Minskningen var kalkylerad eftersom många av de nya mjölkkor är förstamjölkare. I nästa år räknar jag vara tillbaka på samma nivå som innan, säger Anders.- Jag har en fyrårig växtföljd med tre-åriga vallar som fjärde året sås in med spannmål. Om vallskörden blir dålig skördar jag spannmålen som helssäd och lyckas vallskörden så skördar jag när spannmålen mognat. Min strategi är att allt som odlas på gården skall förädlas genom korna, avslutar Anders.


- Ett bra grovfoder är nyckeln till att få god ekonomi i mjölkproduktionen. I fjol lyckades jag väl och fick in ett friskt grovfoder med ett högt energi-, fiber- och proteininnehåll. Jag utfodrar dagligen med grovfoder från alla tre vallskördetillfällen för att få ett jämnt innehåll av energi, fiber och protein. Det tror jag korna mår bra av. Mina kor få fri tillgång till grovfoder och jag stödutfodrar individuellt med kraftfoder. Kraftfodertillgången styrs med hjälp av dator och transpondrar, tillägger Anders.

2005-05-04