Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ny kalk- och fosforprodukt saluförs av Lantmännen

Lantmännen lanserar nu en ny kalk- och fosforprodukt för både det konventionella och ekologiska lantbruket. Produkten heter Nordkalk aktiv P4 är KRAV-godkänd. Produkten är framtagen i samarbete med Gyllebo Gödning och Nordkalk. Nordkalk aktiv P4 kostar idag 395 kronor per ton plus frakt och produkten har ett fosforinnehåll på 4 procent. Nordkalk aktiv P4 består till 75 procent av kalkmjöl och 25 procent av benmjöl och produkten är tänkt för marker som behövs kalkas och förrådsgödslas med fosfor.


- Vi rekommenderar att man sprider 2-5 ton Nordkalk aktiv P4 per hektar beroende på markkarterat behov. Vår tanke är att Nordkalk aktiv P4 skall kunna återkomma i växtföljden vart 7-10 år, som en väl behövlig kur för marken. Nordkalk aktiv P4 är det billigaste fosforgödslet på marknaden. Kostanden för fosforn är endast 4 kronor per kilo, vilket gör att produkten även är högaktuell för konventionella gårdar, säger Pär Johan Lööf, VD Gyllebo Gödning. - P4 aktiv sprids med en rörspridare och levereras med bulkbil till gården. Kommande år räknar vi med att sälja cirka 4000 ton. Storsäljarna för oss är annars biprodukten Vinass som fås från jästtillverkningen och benmjölsprodukten Biofer. Vinass har nu också tagits fram med mindre kalium i vilket gjort att man slipper sedimentation i tankarna, vilket tidigare år i vissa fall varit ett bekymmer. Även spridningen med Biofer har det sista året fungerat bra, säger Pär Johan Lööf.


Lantmännen saluför idag 12 KRAV-godkända gödselmedel. Mer om lantmännens KRAV-godkända gödselprodukter kan du läsa på www.lantmannen.se

2004-10-22