Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Falköpings mejeri ensamt på svenskt Eko-mjölkpulver

Falköpings mejeri är ett mejeriföretag i stark tillväxt, beläget i Falköping i Västergötland. Omsättningen har under de senaste fem åren ökat med över 160 miljoner kronor. Bolaget har 78 anställda och omsatte under 2003/2004 504 miljoner kronor. Falköpings mejeri går bra och i fjol gjorde man en vinst på 14 miljoner kronor. Mejeriet startade sin produktion 1932 och sedan dess har företaget kontinuerligt vuxit. Idag väger Falköpings mejeri in 110 miljoner kilo mjölk, varav 70 miljoner kilo kommer från mejeriets egna 210 leverantörer och resterande 40 miljoner kilo från Skånemejerier och Arla. Falköpings mejeri är moderförening i Falköpings mejeris ekonomiska förening. I koncernen ingår även bland annat helägda dotterbolaget Kling Glace AB.


Idag saluförs ekologiska produkter i form av färskmjölk och mjölkpulver. Företaget har 12 ekologiska leverantörer som tillsammans levererar 3,1 miljoner kilo ekologisk mjölk varje år. 1,9 miljoner säljs som konsumtionsmjölk - i form av mellanmjölk och minimjölk, 0,5 miljoner går till ekologiskt mjölkpulver och resterande del blandas med den konventionella mjölken. Falköpings mejeri är ensamt om att producera svenskt ekologiskt mjölkpulver och försäljning sker främst till förädlingsindustrin. Den största ekologiska produkten hos Falköpings mejeri är mellanmjölken, som säljs i enlitersförpackning. Eko-mellanmjölken står för 10 procent av den totala volymen mellanmjölk hos mejeriet. Företaget tillverkar också minimjölk och denna finns endast som ekologisk. Tidigare producerade Falköpings mejeri även ekologisk gräddfil, ost och glasstårta men efterfrågan på dessa produkter var inte tillräcklig för att man skulle kunna fortsätta.– Det har visat sig svårt att sälja förädlade ekologiska produkter till konsument, däremot går det lättare med en basprodukt som konsumtionsmjölk. Vi har tittat lite på en eventuell ekologisk yoghurt men inte fattat något beslut om produktion ännu. Den ekologiska marknaden för mjölk verkar ha stabiliserat sig och vi har haft ett konstant antal ekologiska leverantörer de senaste fem åren. Vi ser heller inget behov av att öka invägningen av ekologisk mjölk i nuläget eller inom en snar framtid, säger Thomas Andersson, VD för Falköpings mejeri.

2004-11-01