Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen köper in sig i Vegolia och dubblar KRAV-rapsproduktionen

Slöinge Lantmän har pressat eko-raps, teknisk raps och eko-lin sedan flera år tillbaka. Nu flyttas KRAV-produktionen och även mottagningen för KRAV-spannmål från Slöinge Lantmän till Falkenberg. Anledningen är att Slöinge Lantmän skall inrikta sig på en ökad produktion av teknisk raps och skall renodla spannmålshanteringen, samt att Lantmännen räknar att minst dubbla produktionen av KRAV-raps olja och KRAV-raps kaka framöver. För att klara denna affär så har ett nytt bolag bildads som heter Vegolia AB som ägs till hälften av Lantmännen och till hälften av Slöinge Lantmän. Vd för det nya bolaget är Johan Sönnerstedt, fd verksamhetschef på Slöinge Lantmän.


Slöinge Lantmän har årligen hanterat en volym på cirka 2000 ton teknisk raps, eko.-raps och lin. Av detta har cirka 1000 ton varit eko-raps. Slöinge Lantmän har sålt 90 procent av oljan från den pressade KRAV-rapsen till Carlshamn, resterande del har sålts till mindre kunder som paketerar den kallpressade rapsen och säljer den på flaska till butik. Rapskaka, dvs förskal och kvarvarande olja har sålts till stor del till Lantmännens foderfabrik i Falkenberg, och även direkt till kund. Rapskakan kostade på Slöinge Lantmän ifjol 3,80 kr/kg för avhämtning i Falkenberg. - För att få bra produktionsresultat när det gäller kallpressad rapsolja så skall fröna vara stora och trinda. Då blir utbytet i processen större, dvs mer olja och mindre fröskal. Av de 1000 ton KRAV-rapsfrö som vi tidigare har pressats så har cirka 300 ton blivit olja och resterande blivit rapskaka. Den tappade volymen på pressad KRAV-raps kommer vi ersätta med att öka produktionen av pressad teknisk raps, berättar Magnus Karlsson, ny verksamhetschef på Slöinge Lantmän.


- Vi håller just nu på att montera en liknande anläggning som Slöinge Lantmän har här i Falkenberg. Vi räknar med att ha produktionsstart den 1 oktober. Fram till dess så pressas KRAV-raps i anläggningen i Slöinge. Vi kommer redan första produktionsåret öka produktionen jämfört med Slöinge med en 300 till 400 ton KRAV-raps till totalt 1400 ton. Säsongen efter det räknar vi med en årsproduktion på 2000-2500 ton, säger en hoppfull Johan Sönnerstedt, ny VD Vegolia AB.


- Den ökade produktionen i Vegolia AB skickar positiva signaler till de lantbruksföretagare som framöver är sugna på att odla KRAV-raps. Lantmännens Eco Trade kommer att sköta kontrakteringen med lantbrukarna, såsom man även gjort tidigare. Hur stor produktionsökningen kommer att bli framöver hänger på beslutet om 100 procent ekologiskt foder samt hur Vegolias nya tilltänkta KRAV-oljeprodukter kommer tas emot på marknaden, avslutar Johan Sönnerstedt.

2004-10-07