Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Två KRAV-märkta limpor från Södervidingebagaren

Södervidingebagaren är ett bageri som är beläget i Södervidinge utan för Kävlinge i Skåne. Det drivs av bröderna Lars, Ulf och Rolf Holmén. Bageriet är familjeägt och har anor tillbaka till 1900-talets början. Idag saluför bageriet ett 70-tal olika produkter, varav 2 är KRAV-märkta. Företaget omsätter cirka 50 miljoner kronor och har 50 anställda.


- Vi är mycket nöjda med vår produktion av bröd. Vårt företag växer hela tiden. För drygt ett år sedan bestämde vi oss för att satsa på KRAV-märkt bröd efter påtryckning från detaljhandeln. I maj efter högar med pappersarbete och jagande efter KRAV-märkta produkter kunde vi äntligen lansera våra storsäljare Skånefina och Skånegrova i en KRAV-märkt variant, säger Rolf Holmén. - Försäljning och distribution till butiker i Skåne sker i Södervidingebagarens egen regi. Vi har även hjälp av grossistföretaget Servera som tagit in KRAV-bröden i sitt sortiment och på så sätt gjort dem tillgängliga för kommun, skolor och landsting. Nu i veckan fick vi vår första stora beställning på 4000 limpor till Malmö kommun, vilket är roligt, säger Rolf Holmén.


– Försäljningen av KRAV-brödet har annars gått under förväntan. Vi fick indikationer på beställningar från detaljhandeln på cirka 2000 bröd i veckan, men dessa har vi ännu inte sätt röken av. Det är också en volym som vi måste ha för att brödet skall kunna bära sina egna kostnader. I dagsläget säljs ett par hundra KRAV-märkta limpor i veckan, vilket är för lite, säger Ulf Holmén. - Vi har även haft funderingar på att lansera en KRAV-märkt frukostbulle och kanelbulle, men den produktionen väntar vi med tills beställningarna är lagda denna gång. KRAV-brödet är dyrare att tillverka, eftersom det går ut i små serier, har dyrare råvaror och kräver speciell hantering i bageriet. Men vi får väl ge KRAV-brödet lite tid, avslutar en hoppfull Rolf Holmén.


2004-11-15