Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Valett – ett eko-företag som växer

För lite drygt två år sedan besökte Ekoweb det då nystartade grossistföretaget, Valett i Helsingborg, som bestämt sig för att enbart handla med ekologisk frukt och grönsaker. Företagets grundare Jonnie Landén var då mycket optimistisk till den då starkt växande ekologiska marknaden för frukt & grönsaker. För ett par veckor sedan besökte Ekoweb Valett igen och undrade hur marknaden svarat på Valetts satsning.


Jonnie Landén, VD Valett är nöjd med utvecklingen av företaget.


Jonnie med kompanjon.

Hur går det för Valett?

– Försäljningen av ekologisk frukt & grönsaker går bra och den ökar hela tiden. Ifjol omsatte Valett 12 miljoner kronor, vilket också var vårt mål. I år siktar vi på att öka omsättningen med ytterliggare någon miljon. Försäljningen har startat mycket bra i år och just nu ligger vi på cirka 30 procent ökning jämfört med samma period ifjol, säger Jonnie Landén VD Valett.

Varför ökar Valett försäljningen?

- Våra kunder köper ekologiska varor av oss för att vi har ett brett sortiment och kontinuerligt kan leverera varorna till våra kunder. Kontinuitet på varorna är ett måste, annars förlorar man snabbt kundrelationen och volymerna minskar. Valett jobbar också mycket hårt med att hitta rätt leverantörer och producenter av de ekologiska varorna. För att sälja till oss måste kvaliteten vara på topp, annars är vi inte intresserade, berättar Jonnie Landén.

Svenskt eller importerat?

- Valett köper frukt & grönsaker från hela världen. Det viktigaste är att kvaliteten är god och att leveranserna är kontinuerliga. Vi letar hela tiden efter nya producenter både i Sverige och utomlands. Om man är intresserad av att producera ekologisk frukt & grönsaker så är det bara att kontakta oss, säger Jonnie.

Några hinder i att kunna öka försäljningen ytterliggare?

- KRAV är ett utmärkt varumärke, men det är för krångligt och dyrt ibland. Det är enklare för mig att importera från Brasilien och Argentina än Danmark. Det har jag svårt att förstå. Det finns gott om danska ekologiska grönsaker som jag skulle kunna sälja i Sverige, men som fastnar på grund av KRAV:s byråkrati samt att pappershanteringen blir för dyr, säger Jonnie.


Bananerna importeras mestadels från Dominikanska Republiken.


Tomater köps främst från Sverige och Holland.

Vilka varor säljer bäst?

- Ekologiska bananer är den vara som vi säljer mest. Därefter kommer äpple, päron, paprika, morötter och tomater. Dessa varor luktar och smakar mer än konventionella, vilket gör de tämligen lättsålda trots ett högre pris. Testa själv skillnaden på en konventionell och ekologisk odlad banan, avslutar Jonnie Landén med ett uppmanade.

2004-07-07