Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svenska Lantchips exporterar eko-chips


Ekologisk chipsproduktion hos Svenska Lantchips Ute i Europa köper kunderna gärna ekologiska Lantchips, och under Ekowebs besök på företaget ringer någon och vill ha med sig ett par lådor chips till Shang Hai.

I Sverige är intresset däremot ljummet och Svenska Lantchips exporterar därför större delen av sin 250 ton stora ekologiska chipstillverkning. Michael Hansen, som är ”chipsmästare” på Svenska Lantchips, är förvånad över Svenska marknadens ointresse.

- När vi startade produktionen av ekologiska chips 1993 var intresset stort för eko-chips på svenska marknaden. Men intresset dog ut någon gång kring 1997. Idag säljer vi bara ekologiska lantchips i några butiker i Sverige, säger Michael.

Svenska LantChips AB omsätter ca 40 miljoner kronor och producerar drygt 1000 ton chips per år, vilket utgör 4 procent av den svenska marknaden. Ägare är familjen Hansen, och företaget har cirka 20 personer anställda. Försäljningen av chips ökar stadigt och har sina toppar vid veckosluten och i samband med stora TV-sända idrottsevenemang….


Michael Hansen

Inne i produktionslokalerna i Södertälje syns potatisen som ska bli till Lantchips tvättas, borstas och skalas lätt. Sedan skivas den och friteras i omgångar i het olja i 8 minuter.

          

 Potatisen borstas istället för att skalas. De färdiga chipsen vägs upp i påsar.

Det ryker av vattenånga som dunstar från potatisen, som innehåller 75 procent vatten. I denna process tvättas inte stärkelsen av potatisen, som i vanlig chipstillverkning.Det har två fördelar, menar Michael.

– Dels bevaras fler smak- och näringsämnen än när stärkelsen tvättas av. Dels slipper företaget kostnader och arbete med att rena processvatten från större mängder stärkelse. Reningsanläggningarna blir ofta dyrare än resten av fabriken. Däremot måste vi krydda de otvättade chipsen mer än de tvättade för att smaken ska kännas, säger Michael.

Chipspotatis ska ha högt stärkelseinnehåll och ha få skador. För att producera ett kilo chips krävs 4 kilo potatis. Cirka 500 ton ekologisk potatis går åt årligen i produktionen. Svenska Lantchips köper idag in råvara från Danmark, Tyskland, Finland och Sverige.

- Det är svårt att få tag i bra svensk ekologisk råvara. Kvalitetsfel, exempelvis stötmärken, tycks vara vanligare på eko-potatis, och de syns ännu tydligare på slutprodukten i Lantchipstillverkning än i vanliga industriprocesser. Då eko-potatisen inte behandlas med antigroddmedel händer det att de börjar gro, och då fungerar de inte lika bra i tillverkningen, säger Michael.

Både ekologisk potatis, kryddor och olja kostar enligt Michael också dubbelt så mycket som konventionell motsvarighet. Ekologisk potatis kostar 3-4 kronor per kilo, jämfört med konventionell potatis som kostar 1-2,20 kronor per kilo. En påse eko-chips kostar cirka 23 kronor och en konventionell kostar cirka 18 kronor att köpa i handeln.


- Vårt mål är att ställa om produktionen helt till ekologisk, men det går inte idag eftersom råvarorna är så dyra. Däremot har vi en effektiv produktion och skulle därför kunna sälja ekologiska chips till nästan samma pris som konventionella om vi såg ett intresse från handeln, avslutar Michael.  

 

(t.v.) Michael och sonen Mattias Hansen visar på en översiktskarta hur potatisen blir till chips.

2004-06-23