Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt hos morotsjätten Mariannes Farm


Mariannes farm står för cirka 40 procent av den svenska ekologiska morotsmarknaden, och producerar cirka 3000 ton ekologiska morötter om året. Företaget har höga målsättningar. Bland annat vill de bidra till att öka den svenska morotskonsumtionen per capita till det dubbla jämfört med år 2000. När Ekoweb träffade Jörgen Persson, vice VD på Mariannes farm, var första frågan därför hur företaget har tänkt övertala den mer inbitna falukorvsätande delen av svenskarna att öka morotsintaget…

– Vi tycker inte att det är orimligt att medelsvensken skulle öka sitt morotsintag från 11 till 20 kilo. Då räknar räknar vi även in

morotsråvara som används i industrin. Efterfrågan på ekologiska morötter har dock minskat något på sistone, säger Jörgen Persson.

                                                                I början av 2000 utvecklades företaget till en livsmedelsindustri, i och med att en anläggning byggdes för att skala morötterna. Idag finns förutom en helt modern utrustning för morotshantering även ett kyllager som rymmer 6500 ton morötter. Odlingsarealen, totalt 200 hektar, är huvudsakligen förlagd till Kristianstad, där jordarna har låga kadmiumhalter och bevattningsmöjligheterna är goda. Företaget började odla ekologiskt 1994. Cirka 30 hektar av marken odlas ekologiskt.

För ogräsbekämpningen använder man sig bland annat av grisar, en metod som enligt Jörgen fungerar mycket bra. Djuren som får gå och böka i åkrarna innan plöjning äter gärna kvickrot, tistel och insektslarver. 


Odlartradition på Mariannes farm. Mariannes pappa konstruerade världens första dubbelradiga självgående Scott Viner morotsupptagare.

Detta i kombination med fördröjd såbädd och manuell bekämpning ger gott resultat även om fälten är väldigt ojämnt belastade av ogräs.


  Jörgen Persson

- Begränsningen med att använda grisar för ogräsbekämpning är att det inte finns tillräckligt med grisar att hyra in till jobb, säger Jörgen Persson.

Som gödning används förutom kogödsel även fruktsaft från potatisstärkelsetillverkning. Fruktsaften är ett passande KRAV-märkt gödselmedel för morotsodling eftersom dess näringsinnehåll stämmer väl överens med grödans behov, framför allt när det gäller kalium. Ibland, vid behov, radmyllar vi ner Biovinass också, säger Jörgen Persson.                              

 

t.h. Under Biofach- mässan i Februari uttalade ett flertal företag intresse för att köpa ekologiska babymorötter


De ekologiska morötterna säljs både i påsar om 1 samt 0,5 kilo, och skalade till storkök. Största kunderna är ICA ekologiskt och Änglamark. Övriga morötter lämnar Mariannes i flera olika former, bland annat säljs babymorötter i portionsförpackning till Mc Donalds. Jörgen utesluter inte att företaget börjar tillverka ekologiska babymorötter.

 – Tillverkningen av babymorötterna ger mycket svinn, och det skulle göra ekologiska babymorötter mycket dyra. Men ser vi ett seriöst intresse, vilket vi redan sett från flera kunder, så kan vi fundera på lösningar, säger Jörgen.

2004-04-14