Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mälarchark i Eskilstuna röker så det ryker


Charkuteriet Mälarchark i Eskilstuna har växt ur sina lokaler. Företaget har ökat sin omsättning från 3 miljoner 1995 till nära 10 miljoner 2003. Planer finns på flytt eller tillbyggnad under 2004. Marie Pettersson, VD för Mälarchark, berättar att de levererar cirka 200 ton charkprodukter per år, en blygsam siffra bredvid jätten Scan.

- Vår styrka som litet charkuteri är flexibiliteten. Vi kan kundanpassa vårt sortiment på ett annat sätt och kan även ta små (ner till 200 kg) beställningar. Det är bland annat det som är vår nisch på marknaden, säger Marie.

Under 2003 nådde Mälarchark inte riktigt ända upp till målsättningen, en omsättning på 10 miljoner kronor. Men även om det saknades några hundra tusen så är Marie mycket nöjd.

- Vi ökade trots allt omsättningen med 1,5 miljon under 2003, och inte mindre viktigt är att våra kunder var nöjda, samt att samarbetet inom företaget flöt på bra.

I sortimentet finns ett 40-tal ekologiska köttprodukter, samt runt 20 olika konventionella charkprodukter. Cirka hälften av produktionen avsätts på en trogen lokal marknad. Resten tillverkas för Sverigemarknaden; restauranger, grossister, ICA och Coop med flera butiker.

Korvarna hängs upp för rökning. I röken på Mälarchark eldas al-flis.

Hantverket i tillverkningen är en del i kvalitetskontrollen på Mälarchark.

Köttråvaran kommer till Mälarchark från Scan Foods i Uppsala och Skara. Korvsmeten blandas till efter noggrant utprövade recept och med egna kryddblandningar. Körordningen är genomtänkt för att köttråvaran inte ska kontamineras med oönskade ingredienser; först på dagen tillverkas nitritfria korvar, sedan produkter med nitrit, och sist produkter som innehåller gluten, exempelvis grynkorvar. System för säkerheten i hanteringen har utformats med hjälp av konsulter från forskningsinstitutet SIK.


 

- Det är extra viktigt med säkerheten när man tillverkar nitritfritt, eftersom nitrit har en bakteriehämmande verkan. Vad det gäller nitritförbudet i KRAV-produkter så undrar jag om eko-rörelsen tänkt på riskerna med att utesluta nitrit ur produktionen. Skulle någon bli sjuk är det vi små företagare som får ta värsta smällen. För min det skulle det vara en katastrof både på ett personligt och företagsmässigt plan, säger Marie.

Nitritfri korv (t.v.) får en något ljusare ton

Att det ändå går att tillverka nitritfria charkprodukter har Mälarchark bevisat. De har arbetat hårt med att anpassa recepten och har nu 7 nitritfria korvar i sortimentet som alla säljer bra. Dessutom har företaget vunnit silver i Chark SM för smak och kvalitet på just en nitritfri korv.

Marie Pettersson Marie som jobbar med försäljning och har övergripande produktionsansvar på Mälarchark. Företaget har ytterligare 6 personer anställda. Marie sitter även med i KRAV:s styrelse. Innan hon började arbeta med sin far i företaget år 1994 arbetade hon med marknadsföring och ekonomi i Stockholm.

– Min roll som småföretagare är väldigt annorlunda än den som min pappa hade. Han kunde verkligen laga korv, men jag är bra på andra bitar. Man måste hela tiden lära sig saker i den här branschen och kunna lite om mycket, avslutar Marie Pettersson.


Marie Pettersson, VD Mälarchark

2004-03-24