Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eko-grisköttet äntligen inne i matchen

 


Camilla Sandenskog visar de nya förpackningarna för ScanFoods ekologiskt

Under ett seminarium om eko-griskött som hölls på Scan Foods i Skara 28 oktober, liknades eko-köttproduktionen vid svensk damfotboll. Det tar tid och arbete att få visa upp sin kvalitet och komma in på en redan etablerad marknad. Men så har också kvalitén förbättrats på vägen. Prognosen för Scan Foods försäljning av ekologiskt kött ser lovande ut.

På nöt-sidan förväntar man sig en fördubbling av försäljningen, försäljningen av lammkött förväntas öka 2.5 gånger. Camilla Sandenskog är produktchef på Scan Foods, med ansvar för det ekologiska sortimentet Scan Ekologiskt.

  - På gris-sidan kommer försäljningen troligen att vara oförändrad på grund av att det helt enkelt inte finns mer kött att sälja i dagsläget. Vi kan komma upp i minst dubbel försäljning om vi bara får fram råvara, säger Camilla Sandenskog. Scan Foods har kommit ut med tre ekologiska nyheter under hösten. Den ekologiska falukorven har sålt bättre än väntat, 2 ton i veckan jämfört med prognosens 1 ton. Scans ekologiska sortiment har fått en ny förpackning och känns nu igen på den gröna färgen som signalerar ekologiska råvaror. Vissa ekologiska produkter kan dock inte KRAV-märkas eftersom de innehåller nitrit. Flera nyheter förväntas komma ut under 2004.

90 procent av eko-köttet beräknas mot slutet av 2004 vara konsumentförpackat. Det är Coop som är den enskilt största kunden, och som köper cirka 60 procent av Scan Foods KRAV-kött. I Coops butiker kan man bland annat hitta ekologiska köttbullar, bacon, pålägg och fem sorters ekologisk korv. ICA Ekologiskt startar i sitt sortiment med frysta hamburgare och köttbullar. Även Axfood med flera har visat intresse för Scan Foods produkter. Efterfrågan på köttråvara hos industrikunderna är idag större än vad företaget kan tillgodose. Endast små mängder, runt 4 procent, av det ekologiska grisköttet går till restaurang och storkök.

– Charkutvecklingen kräver ekologiskt griskött! Dessutom vill butikerna ha alla djurslag om de ska satsa på ekologiskt kött. Det som stoppar utvecklingen just nu är obalans i råvarutillgången, samt vissa regler, säger Camilla Sandenskog.

 

Smakprov ur Scan Foods ekologiska sortiment

 


Antalet slaktade KRAV-grisar närmar sig idag den topp som nåddes år 2000.

Då slaktades 17 392 grisar, och idag slaktas cirka 16 900 grisar eller 325 stycken per vecka. Framöver behövs minst 450 grisar i veckan för att täcka behovet i produktionen. En viss trygghet för producenterna har uppnåtts genom den arbetsgrupp för ekologiskt griskött där producenter, slakteri och de större marknadskedjorna ingår, se tidigare nyheter på ekoweb. Genom denna grupp ges en möjlighet för producenterna att snabbare uppfatta signaler från marknadsaktörerna, och att hitta flaskhalsar i produktionskedjan. Resultatet av deras arbete har, som det ser ut, hittills varit gott.

2003-11-19