Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekolivs en av landets första ekolivsmedelsbutiker

I mitten av december öppnade butiken Ekolivs i Vallentuna. Detta är en av de första butikerna med fullt ekologiskt sortiment i Sverige. På 150 m2 kan kunderna hitta det mesta som finns i en vanlig livsmedelsbutik. Ekolivs har ca 1000 artiklar i sortimentet och fyra anställda. Den här typen av butiker är sedan länge vanligt i övriga Europa men i Sverige har etableringarna börjat först nu. Frågan är hur svenskarna är rustade för den här typen av butiker. Under 80-talet gjordes några försök men de butikerna fick stänga eftersom kunderna uteblev. -Vår förebild är den tyska eko-butikskedjan Basic. Vi hoppas att den svenska marknaden är mogen för detta nu. Vi räknar med att en etablering kommer ta ca fem år. Bemötandet har varit mycket positivt, men det måste komma mer kunder än vad det gör nu för att vi skall få verksamheten att gå runt. Vi är glatt förvånade över att det kommer så många äldre till vår butik, vi trodde nog i förväg att konceptet skulle attrahera en yngre kundkrets, säger Gunilla Hofgren som är butikschef på Ekolivs

2007-04-04