Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Italien har mest ekoareal i Europa

I Europa var 3,9 procent av jordbruksmarken använd i ekologisk produktion under 2005, det visar den senaste stistiken från IFOAM . Italien har över 1 miljon hektar och är därmed det land i Europa som har störst ekoareal, på en andraplats kommer Spanien med drygt 800 000 hektar. Italien har flest antal hektar av såväl spannmål, vete och spelt, vindruvor, oliver och citrusfrukter. Italien har också den största ökningen av ekoareal under samma period. Efter Italien kommer Polen. En av anledningarna till den goda ekologiska utvecklingen i Italien är skolornas satsning på ekologisk skolmat. Under 2004 serverades nästan 1 miljon portioner ekologisk skolmat per skoldag runt om i Italien. Det var en ökning med 15 procent. Den Italienska marknaden för den ekologiska försäljningen värderades till 22 miljarder skr under 2005, vilket är 17 procent av den europeiska marknaden. Det gör den till näst störst tillsammans med Storbritannien, efter den Tyska marknaden, som står för 28 procent av försäljningen.

2007-03-16