Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

KRAV öppnar för tilläggsregler

KRAV-organisationen diskuterar just nu ett tillägg till dagens märkning där miljöpåverkan i form av transport kan redovisas på en produkt. Exempel på KRAV-godkänd tilläggsmärkning som snart väntas dyka upp i butikerna är regional och lokal ursprungsmärkning enligt Svenska Dagbladet. -Vi ändrar inte KRAV-reglerna men kan tänka oss olika sorters tilläggsmärkning, exempelvis om koldioxid, säger KRAV:s vd Lena Söderberg. – Jag kan acceptera import av rättvisemärkta bananer, kaffe och té, det är produkter som vi annars inte skulle få hit. Men det är en brist att behöva importera KRAV-kött från Pampas, samtidigt som Sveriges landsbygd håller på att växa igen. Det skulle behövas regler för ekologiska varor som tar hänsyn till transporternas miljöpåverkan. Det saknas i dag, säger Stefan Edman som utredde miljöfrågor för den gamla regeringen till Svenska Dagbladet. Samtidigt betonar han att frågan om matens miljöpåverkan är oerhört komplex och att lokalproducerat inte alltid är lika med lägre koldioxidutsläpp.

2006-11-21