Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på eko-mjölk: Arla höjer ersättningen

Samtidigt som tillgången på mjölk minskar under hösten och Arla tappat några producenter, bland annat Almnäs bruk med en besättning på 350 kor, har efterfrågan på ekologisk mjölk ökat markant. Detta gör att det nu råder brist på ekologisk mjölkråvara hos Arla och bland annat tvingas man lägga produktionen av den treprocentiga eko-mjölken tillfälligt på is. Därför höjer man nu ersättningen för den ekologiska mjölken och ger bidrag till de producenter som väljer att ställa om till ekologisk produktion. Den ekologiska mjölken kommer att betalas med 5 öre extra per kg och omställningsstödet kommer att röra sig runt en 50 öring per kg under sex månader innan produktionen blir KRAV-godkänd. -Vi vet i dagsläget inte exakt hur stora volymer extra ekologisk råvara vi behöver, men det är en ansenlig mängd. Vi vill ju också kunna produktutveckla på den ekologiska sidan. För närvarande står utvecklingen av det ekologiska sortimentet stilla på grund av bristen på råvara, säger Katarina Malmström som är presschef på Arla.

2006-10-26