Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Italien - störst på ekologiska vindruvor

Odlingen av ekologiska vindruvor och produktionen av ekologiska viner ökar just nu markant i världen. Två tredjedelar av produktionen hittar man i de klassiska vinodlingsländerna Italien, Frankrike och Spanien. Italien som är det enskilt största odlingslandet för ekologiska vindruvor med sina 31 000 hektar ekologiska vindruvor. Därefter kommer Frankrike med 16 000 hektar, Spanien med 15 000 hektar och Moldavien 8 000 hektar. Andelen ekologiska vingårdar i förhållandet till konventionella vingårdar är också högt i Italien med en total andel på 3,4 procent. I Frankrike är denna andel 1,9 procent och i Spanien 1,2 procent. Trenden för ekologisk vinproduktion är positiv. Detta kan man se i att den ekologiska vindruvsodlingen kontinuerligt ökar samt att många nya sorters ekologiskt vin just nu tas fram. Mest ökar den ekologiska odlingen i länder som Chlie, Agrentina och Australien. Här är det många större vinproducenter som håller på att lägga om sin produktion till ekologiskt. Detta gör att man om några år räknar med att dessa länder ordentligt kommer tävla med Europa om den växande markanden för ekologiskt vin. De ekologiska vindruvorna säljs mestadels i förädlad form som vin och russin, men även en del säljs som ätvindruvor. Dessa siffror måste dock tas med en nypa salt eftersom viktiga producentländer såsom Australien inte lämnat någon siffror till denna statistik, samt att många vinproducenter idag väljer att inte marknadsföra sitt vin som ekologiskt och därmed inte heller certifierar vinet. Källa: IFOAM i Statistic & Emerging trends 2006

2006-07-11