Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Missade slaktmål på eko-gris hos Swedish Meats

Under hösten 2005 gick Swedish Meats ut med att man ville öka den ekologiska grisslakten eftersom man hade en ökande efterfrågan på ekologiskt griskött. När det gångna året summerats kan konstateras att det inte blev någon ökning. Under 2005 slaktade man 19 180 grisar och 0,9 procent av den totala grisslakten var ekologisk.Det aviserade mål var att öka den med 12 procent eller 2000 grisar under året vilket betydde en slakt på 21 700 grisar. Det målet uppnåddes alltså inte. -Tillgången på ekologiskt kött är större än efterfrågan, även om försäljningen på ekologiskt griskött ökat med 10 procent under 2005. Slakt och försäljning fungerar bra men lönsamheten har varit dålig eftersom det är för stor prisskillnad på de ädla detaljerna mellan ekologiskt och konventionellt griskött, säger Åke Modig som är nytillträdd VD för Swedish Meats.

2006-05-04