Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Finska eko-markanden värd 200 miljoner euro

I vårt östra grannland Finland är ungefär en procent av den totala konsumtionen ekologisk. Åren efter 2002 har konsumtionen av ekologiska livsmedel stagnerat, men enskilda varugrupper fortsätter att öka, till exempel tomater, kaffe och barnmat. Den största delen av den ekologiska försäljningen, 88 procent, sker inom dagligvaruhandeln. Man har relativt få specialbutiker. Antalet ekologiska artiklar i en normalstor detaljhandel är ca 300-500 stycken. Ekologiska varor till ett värde av 200 miljoner euro säljs årligen i Finland. Av Finlands befolkning om 5,2 miljoner invånare bor ca 70 procent i de tre största städerna och det är också här som den största delen av eko-konsumtionen sker. Medelkonsumtionen av ekologiska produkter för varje finsk invånare beräknas till 38 euro mot 47 euro per svensk invånare.

2006-06-07