Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tyska marknaden värd 40 miljoner för Fazer

På Fazers bageri i Lidköping är den största enskilda produkten KRAV-märkt. Sedan 2003 exporterar man 5-7 lastbilar i veckan av ett KRAV-märkt bröd till Tyskland. Under 2005 sålde man 8 miljoner förpackningar till Aldi´s och Ibis butiker och försäljningen värderades till 41 miljoner kr och försäljningen står för nästan 15 procent av den totala omsättningen. Man skulle kunna sälja ännu mer men i dagsläget sätter bageriets kapacitet stopp. Det går åt ca 900 ton ekologisk t råg- och vetemjöl vid tillverkningen under 2006. -Företrädelsevis importerar vi mjölet från Fazers egen kvarn i Finland eftersom vi inte hittat något företag med tillräcklig kapacitet i Sverige. Som mest exporterade vi nio lastbilar i veckan till Tyskland och de vill ha ännu mer. Fler kedjor är intresserade av att ta in det i Tyskland. Vi har tillfälligtvis blivit tvungna att dämpa försäljningen där för att kunna komma in på den svenska marknaden med KRAV-brödet, säger Kerstin Andersson som är kvalitéts- och miljöutvecklare hos Fazer.

2006-05-18