Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

EU-tullar hindrar Argentinsk förädlad eko-spannmål

Det är svårt för företag utanför EU att komma in på den gemensamma markanden med våra förädlade spannmålsprodukter. Tullarna är höga och det är en av anledningarna att man i Sverige ser få Brasilianska eller Argentinska förädlade spannmålsprodukter i butikerna. - Om vi skall exportera någon av våra förädlade spannmålsprodukter så kostar det oss 173 euro per ton plus frakt. Oförädlade produkter kostar 35 euro per ton. Därför exporterar vi idag endast små volymer till Schweiz och Holland. Vår viktigaste marknad är USA och där är tullen 3 procent på inköpsvärdet. 95 procent av våra ekologiska produkter säljer vi på export, German Bosch, Bio Grains från Argentina. Bio Grains är ett familjeägt Argentinskt företag som har satsa på att handla med GMO-fri, obesprutad och även NOP-certifierad spannmål. 95 procent exporteras och årligen hanterar företaget cirka 50 000 ton spannmål.

2006-07-04