Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

5 procent av skolmaten ekologisk i Västerås

Västerås kommun har konkreta kommunala miljömål när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. År 2006 skall ekologiska livsmedel stå för 10 procent av den totala livsmedelskostnaden i kommunen. Skolmaten levereras av det privata grossistföretaget Catillus. Man producerar dagligen ca 19 000 portioner skolmat varav 700 är ekologiska. Det betyder att ca 5 procent av förbrukningen i Västerås skolor är ekologisk. Under 2004 beräknade Västerås kommun att den totala förbrukningen inom offentlig sektor var ca 8 procent. Hur skall man då göra för att nå 10 procent i år? –Förändringar i den ekologiska försäljningen beror på hur nyckelpersonerna (rektorerna) som kontrollerar ekonomin för skolornas måltider prioriterar. Enligt kommunens politiska mål så skall konsumtionen av ekologiska livsmedel öka i skolorna, men uppriktigt sagt vet jag inte om det blir så. Min gissning är att man kommer att ligga på den här nivån ett tag framöver om inte politikerna ger en tydligare styrning hur de verkliga beslutsfattarna, rektorer och kökschefer, skall prioritera, säger Ulf Bergström delägare och chef på Catillus.

2006-07-12