Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eko-andelen hos Catillus beror på rektorn

Västerås kommun har konkreta kommunala miljömål när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. År 2006 skall ekologiska livsmedel stå för 10 procent av den totala livsmedelskostnaden i kommunen. Catillus är en grossist åt Västerås kommuns skolrestauranger. Totalt levererar företaget livsmedel till cirka 60 skolor i Västerås kommun. Företaget producerar dagligen cirka 19 000 portioner skolmat, varav cirka 700 portioner är KRAV-märkta. År 2005 omsatte Catillus 44 miljoner kronor, varav cirka 2,2 miljoner var ekologiska livsmedel. Detta motsvarar att cirka 5 procent av all skolmat som serveras i Västerås kommun är KRAV-märkt. - Vår försäljning av ekologiska livsmedel är beroende av vad kökscheferna i skolköken bestämmer sig för att beställa. Vi tillhandahåller både ekologiska och konventionella alternativ på fler olika produktgrupper, sedan är det plånboken som styr i respektive skola. Här skiljer det sig mycket mellan hur skolorna väljer att profilera sig och här har rektorn en otroligt viktig roll. De skolor som har en grön profil köper mer ekologiska livsmedel än de som inte har någon. De politiska målen i kommunen är dock tydliga, vilket borde leda till en ökad eko-försäljning, säger Ulf Bergström som är en av delägarna och cheferna på Catillus.

2006-05-09