Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nya regler ger problem tror Svenska Lantägg

Även om man på Svenska Lantägg tror att stiltjen tillfälligtvis är över för den ekologiska äggproduktionen ser man flera kommande problem och svårigheter som kan påverka utvecklingen av försäljningen negativt. Ett är att från årsskiftet kommer värphönsen bli dyrare eftersom de måste vara uppfödda ekologiskt för att få användas till ekologisk värpproduktion. Något som kommer göra värphönan ca 30 procent dyrare. Ett annat problem att brottas med är att gå över till 100 procent ekologiskt foder. Idag får man ha 15 procent konventionellt foder till en ekologisk höna. –Jag har svårt att tro att de nya bestämmelserna inte kommer betyda dyrare eko-ägg och då får vi se hur konsumenterna reagerar eftersom de redan i dag är dubbelt så dyra mot konventionella även om prisskillnaden sjunkit. En ytterligare faktor, som kan bli ett problem är fågelinfluensan. Vi får väl se vad som händer till våren, om de ekologiska hönsen får fortsätta att gå ut, säger Jan-Olof Bohlin produktionschef på Svenska Lantägg. Av Svenska Lantäggs totala omsättning på 350 miljoner kronor utgör den ekologiska försäljningen ca 10-12 procent vilket är ca 50 procent av den totala marknaden för ekologiska ägg i Sverige.

2005-11-15