Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på eko-ägg hos Hargodlarna

Det är bistra tider för den inhemska konventionella äggproduktionen. På den ekologiska sidan ser det inte lika mörkt ut även om försäljningsökningarna stagnerat. Hos Hargodlarna utanför Kisa råder det ägg-brist. På Harggården har man en KRAV-produktion som omfattar 1000 höns. De producerar ca 700 KRAV-ägg om dagen. Det förslår inte långt. –Vi har fått sluta leverera till flera butiker för att kunna tillgodose efterfrågan till fullo hos de vi valt att ha kvar. När vi står på torget tar det ungefär en timme innan äggen är slut. Vi skulle kunna sälja mycket mer, säger Ann-Sofie Johansson en av Hargodlarna. I dagsläget sätter begränsningar i anläggningen stopp för att utöka antalet höns. Hargodlarna omsätter ca 1 miljon kr årligen. Förutom KRAV-hönsen, odlar man Spelt och bär till det egna sortimentet av mjöl, marmelad och sylt.

2005-12-14