Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bananbrist på Banankompaniet

Bananimportören Banankompaniet är den största aktören på den Svenska markanden på ekologiska bananer. Man importerar 5 miljoner kg ekologiska bananer årligen och är därmed fyra gånger större importör än ICA. Av banankompaniets totala importmängd av bananer är ca 12 procent ekologiska. Nu har man svårt att få fram den volym eko-bananer som kunderna efterfrågar. Anledningen är att EU´s importregler sätter käppar i hjulen. –Läget är riktigt besvärligt. Den tillåtna importkvoten till EU-länderna är uppnådd. Nu måste vi köpslå om licenser för att få importera mer eko-bananer. Licenserna fördelas kvartalsvis och just nu är de extremt dyra. Vi får fram bananer, men inte i den utsträckning som vi skulle kunna sälja. Vi kommer att klara Naturskyddsföreningens kampanj vecka 40 men det blir inte helt lätt, säger Anders Cotrell på Banankompaniet. Han gör uppskattningen att Banankompaniet skulle kunna sälja tre gånger så mycket eko-bananer som man i dagsläget får tag på.

2005-09-21