Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Full fart i Labans Kvarn

I Labans Kvarn på södra Gotland går kvarnvalsarna för högtryck. Årets skörd av ekologisk dinkel, vete och råg har precis börjat tröskas och levereras. Skörden ser normal ut och det betyder en avkastning om ca 2-4 ton per hektar. I kvarnen blir säden mjöl och olika mjölblandningar. En del av mjölet används i det egna bageriet och blir till ekologiskt bröd. Det säljs lokalt på Gotland och i butiker i Stockholm och Mälardalen. Totalt finns det ett 30-tal produkter i sortimentet. I år beräknar man mala ca 500 ton spannmål mot förra årets 300 ton. Omsättningen beräknas öka med 25 procent. I dagsläget omsätter man ca 5 miljoner och har nio personer timmanställda. –Vi ser positivt på framtiden. Vi har flera nya hemliga produkter på gång, dessutom tre nya bröd. Det viktigaste är att produkterna håller en hög kvalitet med en god smak, det säljer mer än att varan är ekologisk, sedan får de inte innehålla mycket socker. Folk är hysteriska när det gäller sockerinnehållet just nu, säger Laban Bergström kvarninnehavare.

2005-09-28