Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Hallands Landsting gav eko-utbildning på textil

Hallands Läns Landsting har gjort en satsning på att utbilda sina miljöombud i ämnet ekologisk textil. Tanken föddes efter kontakt med Annica Dahlström på Ad Design Textile AB i Falkenberg, hon är handelsagent och importör av ekologisk textil och hade idén att hon skulle starta en utbildning på området eftersom kunskapen på många håll är obefintlig. –Likaså hos oss, de flesta av oss viste ingenting om eko-textil eller farligheten som döljer sig i ”Ren Bomull” som man ju tror är en ren naturprodukt. Utbildningen blev en A-ha upplevelse för många, säger Ann-Christin Bengtsson på Hallands Läns Landsting. Nu har 260 av 270 miljöombud tagit del av utbildningen. Den utmynnade bland annat i att man skickade med alla nyfödda barn en ekologisk mössa med ett informationsblad om eko-textil under en månad. –Tyvärr blev det för dyrt att fortsätta. I den offentliga upphandlingen är det svårt för eko-textil att prismässigt konkurrera, det beror egentligen på att kunskapen är för dålig så efterfrågan finns inte och därmed blir det en specialvara med ett högt pris. Vår förhoppning med utbildningen var att börja vända det enorma lastfartyg som landstinget kan liknas vid. Det tar tid men i dagsläget har vi flera kliniker inom folktandvården bytt kläder till ekologiska som en direkt följd av utbildningen, avslutar Ann-Christin Bengtsson.

2005-12-13