Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dålig försäljning av KRAV-Räkor

Den Krav-märkta räktrålaren Ferder med hemmahamn i Grebbestad har fiskat KRAV-märkta räkor sedan början av året. Då såg försäljningen positiv ut och två båtar till var på väg att certifieras. –Tyvärr har vi fått dåligt betalt för de KRAV-märkta räkorna. Fiskhandlarna betalar samma pris som för de konventionella räkorna, ibland sämre. Det finns ett motstånd i butikerna mot en märkning på räkan eftersom man är rädd att kunderna skall bli medvetna om var och hur räkorna fiskas. De flesta räkorna i butikerna är danska och norska. Nu är det bara vi som fiskar KRAV-märkta räkor. De båda andra båtarna fiskar konventionellt tills marknaden blir bättre, det säger Charles Olsson som är ägare till Ferder. Han gör reflektionen att de som tagit in KRAV-räkan inte haft några problem att sälja dom till 20-30 kr utöver ordinarie kilopris. –Så länge kunderna inte frågar efter KRAV-räkorna är det svårt, men vi har en stor uppköpare som börjar handla av oss i september, Fiskebröderna i Göteborg. Vi får hoppas att de kan vända trenden, avslutar Charles Olsson.

2005-09-15