Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bergman Sweden lyckas med Pima-bomull

Bergman Sweden är Boråsföretaget som är världsledande på ekologisk bomull. Man har över 250 kontrakterade bomullsodlare utanför Lima i Peru och tillverkar 400 ton eko-bomull om året. Nu har man för första gången lyckats odla fram bomull av sorten Pima efter ekologiska principer. Man har tidigare gjort försök men då har odlingarna drabbats av mycket stora insektsangrepp. Då flyttade man produktionen till en annan dal, där klimatet är annorlunda och den värsta skadeinsekten ”Rövare” (fritt översatt), som är en snytbagge inte trivs. Pima-bomullen trivs egentligen inte där heller men genom att korsa olika sorter har man lyckats få fram en hybrid som tål klimatet. Det lyckade försöket ger företaget helt nya möjligheter. –I och med att vi kan få fram ekologisk Pima-bomull når vi en ny marknad. Nu kan vi tillverka ett tunnare garn som efterfrågas av helt nya kunder, säger Stefan Bergman VD för Bergman Sweden.

2005-08-11