Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bergman Sweden –världsledande på eko-bomull

Från Borås styrs världens handel med eko-bomull. Familjeföretaget Bergman Sweden är världens största odlare och producent av ekologisk bomull. Bomullen förädlar man sedan till ekologiskt garn och tyg. Framgångsreceptet är att man har kontroll över hela kedjan, från frö till färdigt garn och att man har den kommersiella länken. Bomullen odlas i Peru utanför Lima. Bergman Sweden är ägare till projektet ”White cotton”. Man har 255 kontrakterade bomullsodlare som tillsammans odlar 400 hektar. Det genererar ca 400 ton färdig bomull om året. Bland kunderna återfinns bland annat Nike, amerikanska Wall-mart, och Marks and Spencer. Företaget omsätter runt 20 miljoner årligen och marknaden är växande. –Vi har sålt slut bomullen varje år, vi har till och med fått fler förfrågningar än vad vi kan leverera. Troligen kommer vi kontraktera fler bönder till nästa år säger Stefan Bergman, VD för företaget.

2005-08-03