Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svag utveckling för ekologisk Bomull

Ett ekologiskt område där utvecklingen varit svag de senaste åren är textilindustrin, Bomull står i en särställning inom detta område. Textilindustrin står för den svagast växande ekologiska marknaden och omfattar bara någon promille av den totala ekologiska världsmarknaden. Bomull är en av världens mest besprutade grödor. Omkring 25 procent av världens försäljning av insektsmedel går till konventionell bomullsodling, som kan sprutas 40-50 gånger under en säsong. På vissa platser används fortfarande DDT i bekämpningen. Ett vanligt bommullsplagg kan innehålla upp till 30 procent av sin vikt i kemikalier. Undersökningar visar att huden tar upp dessa ämnen och att man efter några timmar kan finna rester i urinen.

2005-08-02