Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Trög nystart för Söne Kött

För några år sedan var Söne Kötts Köttlådor en väl utbyggd och fungerande verksamhet på väg att växa. Då slaktade man runt 30 köttdjur om året och planer och underlag fanns för en fortsatt expandering. Sedan kom BSE-larmet och det blev stopp på återtagsslakten, därmed även Söne Kötts försäljning av köttlådorna. På senare tid har man försökt starta upp verksamheten igen. Besättningen om 200 köttrasdjur finns fortfarande kvar och far och son, Arne och David Andreae, driver gemensamt sina gårdar om sammanlagt 400 hektar enligt ekologiska principer. Nästa år är besättningen KRAV-godkänd. På senare tid har Köttlådan börjat säljas igen i Närebos Gårdsbutik. Lådan levereras på beställning och innehåller 20-25 kg hängmörat kött och delar av alla detaljer till priset av 85 kr kilot. Hittills har starten varit trög. Sedan i höstas har man bara haft beställning på tre nöt. –Det behövs bättre marknadsföring. Vi hoppas också finna någon butik som vill samarbeta och sälja vårt kött över disk. Vår målsättning är att få upp slakten till 100 nöt om året, säger Arne Andreae. Men han är optimistisk inför framtiden. –Jag vet att intresset finns. Många kunder kommer fram och säger att de aldrig tidigare smakat ett så fint kött, det gör att drivkraften finns att fortsätta, avslutar Arne Andreae

2005-08-09