Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Alfta bageri satsar på Krav

På det lilla enmansföretaget Alfta bageri mellan Bollnäs och Edsbyn bakas allt bröd med ekologiskt mjöl och så har det varit sedan starten -98. –Jag valde att använda ekologiskt mjöl och så många andra ekologiska varor som möjligt eftersom jag var övertygad om att det var de bästa råvarorna, säger Åsa Kindlund ägare och grundare av bageriet. Runt 500 bröd per vecka bakas i bageriet och 600 kg ekologiskt mjöl från Saltå Kvarn går det åt i månaden. Ett efter ett har de olika bröden i sortimentet Krav-godkänts, nu senast ”Gotlandsbröd”. –Men allt bröd jag bakar är i princip ekologiskt. Jag har Krav-certifierat i den takt jag mäktat med, det är en omständlig procedur, säger Kindlund. I dagsläget levereras brödet till ett flertal lokala butiker, Hemköp är största kunden. –För mig som har ett litet företag har Krav-märkningen varit en nich gentemot de större bagerierna, Krav-märket gör att några kunder extra väljer mina bröd och det är viktigt för min överlevnad i den hårda branschen, säger Kindlund.

2005-05-10