Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nordic Food Group satsar på Eko-projekt i Bosnien

NFG, Nordic Food Group är en konstellation av bärföretag med Olle Svensson ab som motor. I gruppen ingår bland annat Finnerödja, Fjällfrys i Piteå och ett antal bärföretag i Bosnien, Ukraina och Lettland. I Bosnien är NFG involverat i ett biståndsprojekt som skall främja ekologisk odling. –Man har framför allt velat hjälpa hemvändande bosnier att få en inkomstkälla genom att finansiera ekologiska hallonplantor, säger Martin Engström, talesman för NFG. NFG har en frys- och packanläggning i Bosnien som främst hanterar hallon och björnbär. Mellan 20-25 procent av de producerade hallonen är ekologiska. –Det tar ett tag att konvertera odlingarna till ekologiska, men antalet ökar hela tiden, runt 100 ton ekologiska hallon produceras i år, säger Engström. Han tror att balt- och de gamla öststatsländerna kommer bli stora producenter när det gäller ekologisk frukt och bär. -Kostnadsläget är ett helt annat där, vi måste plocka där det är som billigast. Vår satsning i de här länderna handlar inte om nostalgi utan om att överleva, avslutar Engström.

2005-05-25