Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Spelt är modellen för Wästgötarna

Sedan våren 2004 odlas ursäden Spelt på västgötska åkrar i den ekonomiska föreningen Wästgötarnas regi. Spelt, eller Dinkel som är det svenska namnet, har odlats sedan urminnes tider och man har funnit speltrester i Kaukasus som är odlade 5-6000 f. kr och Spelten är en tidig föregångare till vår vetesorter. –Spelten är en trevlig gröda, enkel att sköta och skörda. Den måste odlas ekologiskt, den tål inte att besprutas eller konstgöslas, egentligen behöver den inte gödslas alls. Det bästa är om den gröngödslas, att man odlat vall före, säger Bosse Alexandersson initiativtagare till Wästgötarna och vice ordförande i förenigen. Under 2005 kommer ca 100 hektar Spelt odlas av de totalt 1000 ekologiska hektaren i föreningens regi. Under 2004 startade man försäljning av olika Speltprodukter: Spelt Fullkornsmjöl, Spelt Hel kärna och Spelt Siktat mjöl finns i produktsortimentet och 60 ton Spelt användes till produkterna. –Planerna är att utöka antalet artiklar och fortsätta förädla Spelten. Mannagryn, gryn och müsli är produkter som vi kommer att ta fram. Vi söker även samarbete med ett bageri som kan baka bröd av vårt speltmjöl, säger Alexandersson. –Det är mycket troligt att vi kommer behöva leverantörer av Spelt, intresserade får gärna kontakta oss på Wästgötarna, avslutar han. För kontakt se hemsidan: www.wastgotarna.se

2005-05-18