Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Swedeponic ökar, börjar med eko-sallad

Swedeponic är företaget som odlar och förser göteborgsföretaget Santa Maria med ekologiska färska kryddor och örter. Swedeponic är marknadsledande på området och sedan 1998 är hela sortimentet av färska örter och kryddor ekologiskt. Mellan 8-9 miljoner krukor färska örter odlas varje år i Swedeponic´s regi, till största delen i Sverige, men en del importeras också från Holland. Storsäljare bland de ekologiska kryddorna är Basilika i olika varianter och dill. Under 2004 omsatte Swedeponic 66 miljoner kr, varav den ekologiska delen står för 80 procent. Arbetet med de färska kryddorna sysselsätter ett 50-tal personer i växthusen belägna i Vrena, Påarp och på Orust. I år tror man att omsättningen kommer ligga runt 75 miljoner. –Under året kommer vi starta upp försäljning av ekologisk sallad. Tidigare har vi endast haft konventionell sallad i sortimentet, säger Anette Forsberg ansvarig för försäljningen på Swede ponic. Saba och ICA kommer i första hand att distribuera den ekologiska salladen.

2005-05-12