Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Barnmatsproducenter väljer ekologiskt

Barnmat återfinns idag bland de ekologiska produkter som säljer allra bäst. Hos många butikskedjor är marknadsandelarna över 10 procent för den ekologiska barnmaten. Semper Foods använder dessutom ekologiska råvaror i sina produkter oftare än vad som syns på förpackningen. - Lagstiftningen för barnmat är tuff vad det gäller pesticider. Vi tvingas mer eller mindre mot ekologiskt, för att klara kvalitetskraven. Exempelvis kan jordgubbar man köper i grönsaksdisken ha upp till 500 gånger högre halter av pesticidrester än vad som är tillåtet i barnmat, säger Mona Puhakka-Svensson, marknadschef för Semper AB. I Sempers sortiment finns 65 olika barnmatsburkar varav 5 är KRAV-märkta. Trots de något högre priset på KRAV-produkterna säljer vissa blandningar nästan lika bra som de icke KRAV-märkta produkterna. Semper har däremot fått lägga ner produktionen av eko-välling och gröt eftersom det var svårt att få tag i ekologiskt fett till produktionen och försäljningen gick trögt.

2004-06-14