Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Husdjur och trädgårdsodling; lönsam kombination?

På EKO-dagarna i Skara berättade rådgivare Kirsten Jensen om lyckade experiment med kombination av betesdjur och kommersiell trädgårdsodling. – Så länge djuren inte får en chans att skita ner grödan, och man använder stabila trädslag så går det utmärkt att använda nöt och hästar som betesdjur i fruktodlingar. Det kan dock vara skillnad mellan raser i hur mycket de ger sig på barken, säger Kirsten Jensen. Höns äter med glädje skadedjur, ogräs och svampangripen frukt. Ny forskning från Dansk Jordbruksforskning och danska Livsmedelscentralen visar att ekologiska kycklingar som föds upp i fruktodlingar utvecklar en särskilt god smak och köttstruktur, rapporterar Okologiens hus. Resultaten från ett tvåårigt projekt på Fejø Forsøgsplantage visar att bestämda raser utvecklar en mycket god smak om de får leva lite längre än traditionella kycklingar. – Här finns stora möjligheter att skapa en nischprodukt av hög kvalitet och stort värde, därför tror jag att det kan vara en möjlighet för ekologiska fruktodlare at ha kycklingar i fruktplantagen, säger forskningsledare John Hermansen, Danmarks JordbrugsForskning.

2004-03-23