Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Boxholms eko-ost växer sakta men säkert

Från Boxholms ost i Östergötland kommer två av de ekologiska ostar som finns i handeln. Det är Boxholms egna ost ”Carpe diem” och en Änglamarksost, båda finns i mild och stark variant. Sammanlagt tillverkar Boxholms 125 ton eko-ost per år. Till produktionen krävs 1,25 miljoner liter ekologisk mjölk per år. Försäljningsvärdet uppgår till cirka 11 miljoner. Boxholms ost har tillverkat eko-ost sedan 1995 och är den äldsta nu aktiva tillverkaren av eko-ost. Från 2000 är produktionen även KRAV-certifierad. - Idag säljer osten bra, men vi fick vara envisa i början! Det är en tuff marknad med konkurrensen från utländska ost-tillverkare. Men med gott stöd av KF har försäljningen ökat efter hand, säger Björn Petterson, marknads- och försäljningsansvarig på Boxholms ost. Tillverkningen av konventionell och ekologisk ost på Boxholms ost uppgår till 150 ton i veckan.

2003-11-24