Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Datachip på smågrisar ökar konsumentsäkerhet

Just nu driver holländska marknadskedjan Dumeco ett projekt inom ekologisk grisproduktion där man märker varje kulting med ett datachip. På så sätt så att den kan följas och identifieras genom uppfödningen och fram till slakt. Märkningen minskar riskerna att något går fel i kedjan. - Om märkningen visar sig fungera så minskar vi riskerna i hela kedjan, säger Wilbert Hilkens, marknadschef på De Grone Weg. Systemet innebär en del extra arbete för lantbrukaren. Varje kulting ska märkas då den är 6 veckor gammal och data om grisens hantering ska fyllas i kontinuerligt på en websida. Anledningen till att man valt att starta i den ekologiska slaktsvinskedjan är att det är en liten och flexibel bransch och att den i Holland inte är lika styrd av marknaden som andra av Domecos produktionsled. Slaktdjuren kommer in till Grone Weg i en kontinuerlig ström.

2003-11-18