Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Australien: Bekämpningsmedel i eko-produkter

Australiens livsmedelsmyndighet rapporterar om bekämpningsmedelshalter i ekologiskt producerade livsmedel som tangerar gränsvärdena för konventionellt producerade livsmedel. Delstatsmyndigheten Queensland Health undersökte 96 importerade och inhemskt producerade ekologiska livsmedelsprodukter. Rester av bekämpningsmedel hittades i 15 procent av produkterna. 6 av de ekologiska produkterna innehöll rester av bekämpningsmedel som inte var tillåtna för livsmedelsproduktion. Innehållet av bekämpningsmedelsrester i en flaska med sesamolja från USA innehöll halter som tangerade de tillåtna gränsvärdena för livsmedel. Biological Farmers of Australia har bett berörda producenter att förklara sig. Samtidigt förklara organisationens vd Andy Monk att: - Vi lever i en miljö där kemikalier förekommer över allt. Den ekologiska industrin har aldrig utlovat "jungfruliga" produkter. Vi garanterar bara en giftfri produktion, inte en giftfri slutprodukt.

2003-11-06