Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stort behov av eko-griskött hos Swedish Meats

Under ett seminarium om ekologiskt griskött den 28 oktober i Skara, presenterade Billy Stridh, tillförselansvarig på Swedish Meats, slakteriets planer på gris-sidan. I dagsläget slaktas 325 grisar i veckan, men företaget ser ett behov framöver av cirka 450 grisar i veckan. Swedish Meats kommer att tillhandahålla livdjur i syfte att underlätta för producenterna att snabbt få fram de cirka 10 000 smågrisar som i dagsläget behövs. Man avser även att utnyttja köttet från suggorna, eftersom behovet av charkråvara är stort. Mera långsiktigt satsar företaget på att öka antalet ekogrisleverantörer genom ett program med bland annat gårdsbesök och visningar, rådgivning, annonser och ekonomisk stimulans. Satsningen på att stimulera eko-grisproduktionen beräknas kosta 575 000 kronor. KRAV-tillägget och tillägget för feta grisar höjdes vecka 44. Grundpris med ekotillägg ligger på 19.60 kronor per kilo kött.

2003-10-30