Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

God marknad för Holländskt eko-griskött

Slakteriet De Grone Weg har under de senaste 1,5 åren haft en försäljningsökning på 100 procent. Under kommande år förväntar man sig en försäljningsökning på 35 procent. De Grone Weg hanterar endast ekologiskt kött och ställer hårda krav på sina producenter. – Femton till tjugo procent av holländska lantbrukare idag producerar bara skräp, dem vill vi sortera bort. Därför använder vi ett prissättningssystem som premierar hög kvalitet, berättar marknadschef Wilbert Hilkens De Grone Weg slaktar 12-1300 eko-grisar per vecka. I handeln kostar det konventionella köttet 36 till 72 kronor per kg och det ekologiska 90 till 126 kronor per kg. Trots att priset på Holländskt kött är högre än i många andra länder går 40 procent av köttet, enligt Wilbert Hilkens, på export. Slakteriet har stora fördelar av att köttet går via handelskedjan Dumecos distributionskanaler. De Grone Weg ägs av stormarknadskedjan Albert Hein och har 90 procent av den holländska ekologiska köttmarknaden. Det konkurrerande slakteriföretaget heter HNG.

2003-10-29