Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Musselmjöl möjlig foderråvara för värphöns

Musselmjöl är en resurs som skulle kunna användas som råvara i bland annat värphönsfoder. Musslor innehåller samma typer av näringsämnen som fisk. Idén kommer från forskare vid Kristinebergs marina forskningscenter. Forskningsresultat från deras studier presenterades under ett seminarium om ekologisk äggproduktion den 3:e oktober i år. I undersökningarna utfodrades värphöns med en varierande mängd musslor. Djurens hälsa och viktförändring, samt äggens kvalitet, undersöktes. Resultaten såg mycket lovande ut, djuren höll vikten och den enda förändringen som kunde skönjas på äggen var att gulan fick en djupare färg. Att äggen smakar bra demonstrerade de besökande forskarna genom att bjuda på sockerkaka bakad på ”mussel-ägg”. Nu återstår för forskarna att lämna ifrån sig projektet till någon som kan marknadsanpassa idén. Under många års tid har forskare studerat blåmusslans potential som vattenrenare. En mussla pumpar igenom hela fem liter vatten i timmen i jakt på näringsrikt plankton, och utför en miljötjänst genom att minska överskottet av näringsämnena fosfor och kväve.

2003-10-28