Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Foderknipa inom ekoäggproduktionen

Diskussionerna gick heta när ett antal svenska foderproducenter träffade äggproducenter och berörda myndigheter under ett seminarium om ekologisk äggproduktion den 3:e oktober. Den 25 augusti 2005 ska enligt EU:s bestämmelser allt djurfoder vara 100 procent ekologiskt. Problemet inom äggproduktionen är att det är svårt att tillgodose djurens behov av bland annat aminosyran metionin. Faktiska foderråvaror saknas, och priset på fodret kommer att höjas väsentligt. – Det är 24 månader kvar tills det är stopp för konventionella tillsatser i fodret. Som vi ser det är det inte idag möjligt att tillverka ett fullgott värphönsfoder med 100 procent ekologiska råvaror. Branschen måste reagera snabbt nu och fundera på hur frågan ska lösas, sade Arne Almgren på Lantmännen. En arbetsgrupp av branschfolk har bildats till följd av diskussionerna på seminariet. Metionin är en viktig byggsten i proteiner, och finns bland annat rikligt i hönans fjäderdräkt

2003-10-28