Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Planera för proteingrödor !

Mycket talar för att det kan bli en bra affär att odla ekologiska baljväxter de närmsta åren. Som Ekoweb har rapporterat om tidigare ser marknadsutsikterna lovande ut för proteingrödor av olika slag. Inför kravet på 100% eko-foder till den ekologiska animalieproduktionen senast augusti 2005, kommer högst troligt efterfrågan på ekologiska proteingrödor att öka. Dessutom kommer det i den nya EU-politikens kölvatten, att införas ett särskilt proteinstöd på 55,57 euro/ha. Tomas Eriksson på Jordbruksverkets arealstödsenhet säger till Ekoweb att stödet kommer gälla för samma grödor och med i stort sett samma villkor som dagens arealersättning till baljväxter. Det finns dock en maxareal på 1,4 miljoner ha inom EU som begränsar stödets omfattning. Om arealen med proteingrödor överskrider maxarealen sänks stödet proportionellt för alla som söker stödet. Eventuellt införs det nya stödet redan år 2004. Den nuvarande arealersättningen till baljväxter sänks då till samma nivå som för spannmål.

2003-10-20